inslag5

Wat als wetenschappers ontdekten dat een gigantische asteroïde in 2020 met onze aarde zou botsen? Wat zouden wij kunnen doen? Niet al te veel, zo bleek uit een test van NASA en FEMA in oktober. Zij gingen uit van een hypothetisch rampscenario waarbij een meteoriet zou inslaan op Los Angeles en zochten uit hoe snel we een uitgestrekt gebied als 

Californië kunnen evacueren. De belangrijkste conclusie die de weten-schappers trokken: we moeten écht uitzoeken hoe we een inslag kunnen vermijden. In het hypothetische 

scenario die wetenschappers van NASA en FEMA voor ogen hielden, zou een reusachtige meteoriet op ramkoers liggen met de aarde. De ongeveer 100 meter brede rotsblok zou te snel op de aarde afstevenen, zodat we hem onmogelijk nog kunnen doen afwijken. In dat scenario zit er niets anders op dan miljoenen Californiërs te evacueren. Een humanitaire ramp zou zich voltrekken. Gelukkig ging om een hypothese die de wetenschappers gebruikten om te testen hoe een dergelijke evacuatie zou moeten verlopen. Hopelijk een volledig nutteloze test, maar je weet nooit. NASA heeft namelijk 15.000 gevaarlijke objecten nabij de aarde gevonden die de mensheid mogelijk zouden kunnen bedreigen. Het is dus geen slecht idee om na te gaan hoe we een dergelijk gevaar zouden kunnen afwenden, mocht die op de aarde afstevenen.

Van koers doen afwijken: de onderzoekers van NASA wachten niet tot een meteoriet tòch op de aarde inslaat. In samenwerking met ESA zochten meer dan 100 wetenschappers naar manieren om een asteroïde die onderweg is naar de aarde van zijn koers te doen afwijken. "In tegenstelling tot andere natuurrampen, kunnen we een meteorietinslag vroeg voorspellen en dus mogelijk vermijden." Dat staat te lezen in het verslag van het onderzoek. Met AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment) kunnen wetenschappers nagaan hoe groot het gevaar voor onze aarde is en welke maatregelen nodig zijn. Samen met ESA zal NASA in 2020 een ruimtetuig lanceren om het vervolgens van koers te doen afwijken. Op die manier kunnen we nagaan of een dergelijke techniek succesvol zou zijn mocht er ooit een asteroïde naar de aarde onderweg zijn. Het project zal zo'n $ 250 miljoen (€ 236 miljoen) kosten, dat is erg weinig naar NASA normen. Of we het onderzoek ooit zullen nodig hebben, valt nog af te wachten. Maar NASA neemt alvast het zekere voor het onzekere.
Bron: hln.be

 

telefoonDe alles-in-één-pakketten zijn erg populair bij de gemiddelde Nederlander, zo blijkt. De tv-internet-telefonie-bundels verdringen de aloude analoge telefoonaansluiting steeds meer. Inmiddels is het aantal analoge telefoonaansluitingen in het eerste kwartaal van dit jaar onder de 1 miljoen beland. Dat tegen 6,3 miljoen ‘all-in-one’-gebruikers.

Toch valt er nog best wat te zeggen voor de oude manier van telefoneren: de koperen kabelverbinding werkt eigenlijk altijd. Gaat er met een internetverbinding iets mis, dan kunt u ook niet meer bellen. En dat kan met name voor ouderen of hulpbehoevenden zomaar heel vervelend uitpakken. Niks mis met een all-in-one-pakket, maar zorg dan in ieder geval voor een back-up als u afhankelijk bent van de telefoon. Denk dan aan een mobieltje erbij, of laat die oude telefoon maar gewoon in werkende staat staan. Voor het geval dat.

Bron: van Duuren nieuwsbrief

PaidVerts

Onderzoekers van de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) en NCCR Robotics hebben een opvouwbare drone ontwikkeld die zichzelf bij het opstijgen in een fractie van een Drone02seconde automatisch uitvouwt. Door de kleine afmetingen in opgevouwen toestand kan de drone in grote aantallen bij bijvoorbeeld natuurrampen worden ingezet om foto’s te maken en contact te maken met mensen die hulp nodig hebben. Onderzoekers van de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) en NCCR Robotics hebben een opvouwbare drone ontwikkeld die zichzelf bij het opstijgen in een fractie van een seconde automatisch uitvouwt.  De armen van de drone zijn gemaakt van fiberglas en polyester, en kunnen horizontaal in de vorm van een trapezium worden gevouwen. Het bijzondere aan deze drone is dat de armen bij het opstijgen door de kracht van de rotoren automatisch uitvouwen. In uitgevouwen positie worden de armen door kleine magneten op hun plaats gehouden.  Bij het uitvouwen draaien alle rotoren in dezelfde richting waardoor de armen in tegengestelde richting bewegen.

Voor een stabiele vlucht van de drone moeten de rotoren echter twee aan twee in tegengestelde richting draaien. Deze omschakeling vindt in minder dan 50 ms plaats zodra een sensor heeft gedetecteerd dat de armen volledig zijn uitgevouwen. Dit ingenieuze systeem, dat inmiddels is gepatenteerd, werd op 25 mei 2015 tijdens de International Conference on Robotics and Automation in Seattle gedemonstreerd. https://www.youtube.com/watch?v=JaEyI0R8ivU&feature=player_embedded#t=0

Het Spaanse startup-bedrijf VortexBladeless heeft een windturbine ontworpen die minder lawaai maakt, veiliger is voor vogels en vleermuizen en het landschap minder ontsiert dan turbinede huidige windturbines. Deze nieuwe turbine heeft namelijk geen wieken. De Vortex bladeless turbine wordt in trilling gebracht door de wind en zet deze trillingen vervolgens om in elektrische energie. De turbine bevat minder bewegende delen en is zo’n 40% goedkoper dan de gebruikelijke windturbines. De ‘omgekeerde slinger’ heeft een natuurlijke resonantiefrequentie en wordt door wervelingen van de wind op deze frequentie in trilling gebracht. Via een buigzame verbinding worden de trillingen overgebracht naar een lineaire generator die deze converteert naar elektrische energie. Het prototype heeft een lengte van 12,5 m en werkt het meest efficiënt bij windsnelheden tussen 1,5 en 7 m/s. Er wordt op dit moment gewerkt aan een uitvoering die geschikt is voor windsnelheden tussen 3 en 15 m/s en die een uitgangsvermogen van 4 kW levert.

https://www.youtube.com/watch?v=2_5K4kmnsL4&feature=player_embedded#t=0 . Hoewel het rendement van de nieuwe turbine maar 30% bedraagt van dat van een conventionele turbine, wordt dit gecompenseerd door het feit dat de ‘wiekloze’ exemplaren veel dichter bij elkaar kunnen worden geplaatst.  

thomas edison2Dit jaar is het 85 jaar geleden dat Thomas Alva Edison, de meest veelzijdige uitvinder aller tijden, is overleden.
 
De praktische verwezenlijking van zijn uitvindingen heeft hij doorgaans aan anderen overgelaten, mar hij was het die de lijn aangaf die gevolgd moest worden. De bekende uitspraak 'een uitvinding is 2 procent inspiratie en 98 procent transpiratie' is dan ook van zijn hand.  Wat te denken van deze tovenaar van menlo park, die zo een enorme invloed heeft uitgeoefend op de ontwikkeling van onze huidige techniek door onder andere zijn elektrische licht, batterijen, dynamo's en motoren, kinetoscoop (bioscoop), microfoons, zelfregistrerende spreekmachines (grammofoon) enzovoorts enzovoorts... 
 
Het heeft weinig zin om hier verder op in te gaan, de geschiedenis bij de meeste zendamateurs wel bekend. daarom heb ik hier wat minder bekende voorvallen uit zijn jeugd en hoe hij uiteindelijk tot radio kwam.
De edisons zijn van nederlandse afkomst, zijn voorouders zijn vlak voor de amerikaanse revolutie naa de usa ge-emigreerd. Hij werd de volksheld van zijn woonplaats Port Huron toen hij het zoontje van de stationschef redde voor een aansnellende trein. Toen de stationschef aan de jonge edison vroeg waar hij hem een plezier mee kon doen, was het antwoord 'leer mij het morse-alfabet'. 
Teneinde een goed gebruik te maken van de nieuwsberichten die vanuit Detroit naar Port Huron via luchtlijnen werden overgeseind, installeerde hij een drukpers in de postwagen die hem ter beschikking was gesteld en drukte zo de 'Weekly Herald', die hij onder de treinreizigers en op het station verkocht. Tevens maakte hij van de oude postwagen gebruik om er een groentestand in te richten, waar hij zijn zelfgekweekte groente uit eigen tuin aan de man bracht. Hij wilde echter nog meer nut uit de oude postwagon halen en stelde in een hoekje een soort  aboratorium op. Helaas ontstond er bij een scheikunding experiment brand hetgeen het einde betekende van zijn drukkersatelier annex groentestalletje/laboratorium.
 
Toen hij op een dag met beide handen vol kranten in een goederenwagon trachtte te klimmen, werd hij door een conducteur 'voor de grap' aan beide oren opgetild. Zelf schrijft hij hierover: 'ik voelde iets inwendig afknappen, waarna mijn gehoor in de loop der jaren afnam. Ik beschouw het echter niet als een nadeel. Het stelt mij in staat om ongestoord na te denken, zonder lawaai of gebabbel om mij heen'.
 
Thomas Alva Edison leefde van 11-2-1847 tot 18-10-1930.

Het ambitieuze Chinese ruimtevaartprogramma aast op een wereldwijde primeur: de eerste landing op de achterkant van de maan, zo heeft het Russische staatspersbureau Sputnik International (Ria Novosti) op gezag van de Chinese staatstelevisie (CCTV) gemeld. Het zou gaan om de missie Chang'e-4 waarbij een robot jeep op de achterzijde van de maan zou landen.

backsitemoon

 

Foto's van de achterkant van de maan zijn er al voldoende. Maar er is voor de rest nog vrij weinig over geweten. "We praten nu over de landingsplaats voor Chang'e-4. We zullen waarschijnlijk een plaats kiezen die moeilijker is om er te landen en die technisch uitdagender is. Andere landen hebben ervoor gekozen op deze (naar de aarde gerichte) zijde van de maan te landen. Onze stap zal waarschijnlijk zijn een ruimtetuig aan de andere kant van de maan te landen", zei hoofdingenieur Wu Weiren van het Chinese Maan programma tegen CCTV.

 

De missie is een vervolg op de in 2013 gelanceerde Chang'e-3 waarbij een Chinese robotjeep op het Maanoppervlak is geland en daar heeft gewerkt. De Chang'e-4 zou voor 2020 zijn gepland. Intussen moet de Chang'e-5 in 2017 naar de Maan vertrekken en met bodemmonsters terugkeren.

 

Bron: hln.be

Het aantal antenne-installaties is in Nederland in de maand April van dit jaar met 819 toegenomen. Dat blijkt uit de recentste cijfers van het Antenne bureau. In totaal stonden er eind April 37.343 antenne installaties.
antenneinst
Er kwamen 227 LTE antennes bij, die uitkwamen op een totaal van 9.548. Het grootste aantal antennes vormen de UMTS installaties, met 13.281 stuks. Er zijn in April 138 UMTS antennes bij gekomen. Er stonden verder 10.156 GSM 900 antennes, 146 meer dan eind maart 2015.
 
Het aantal GSM 1.800 antennes kwam eind April uit op 4.322. Dat zijn er 146 meer dan eind Maart. Tussen Februari en Maart zijn er in totaal 435 antennes bij gekomen, een maand eerder bedroeg de groei 197 antennes. In December hebben de Nederlandse mobiele operators er bijna 1.200 antenne installaties bij gebouwd. 
Bron: telecompaper.com 

Astronauten lanceren in Juli vanuit de luchtsluis van de Japanse module van het ISS de micro satelliet Arkyd-3. Deze micro satelliet is in april afgeleverd door het vrachtschip Dragon. Arkyd-3 is de crowdfunded voorloper van een microsattgeplande serie micro satellieten die meer kennis moet verschaffen omtrent planetoïden.

De kunstmaan is afkomstig van Planetary Resources in Redmond (VS), dat planetoïden wil onderzoeken als bron van water en delfstoffen. Arkyd-3 is een test satelliet, waarin systemen van operationele opvolgers worden beproefd.

Bron: technischweekblad.nl

De Amerikaanse luchtmacht zal deze maand een 4de keer zijn mysterieus ruimtevliegtuig X-37B lanceren. Dat heeft het wel ingelichte space.com gemeld. De X-37B lijkt op een miniatuurversie van de spaceshuttle van de X 37 spacecraft, artist's renditionNASA die ondertussen op stal is gezet. Op 20 Mei moet een Atlas V draagraket vanaf  Cape Canaveral in Florida voor een 4de keer het onbemande en door Boeing gebouwde vliegtuig in de ruimte brengen.
 
De nuttige lading en de activiteiten van deze nieuwe missie zijn geheim. Maar toch wist space.com te melden dat het onder andere gaat om een experimenteel voortstuwing systeem en studie van materialen in de ruimte. Welke van de 2 X-37B toestellen van de Amerikaanse luchtmacht zal vliegen, is ook niet meegedeeld.
 
De vorige vluchten startten in April 2010, Maart 2011 en December 2012. De laatste missie duurde 675 dagen, een record. Hoe lang de nieuwe vlucht zal duren is eveneens niet meegedeeld. 
Bron: de morgen.be 

Er zijn in heel Nederland 300 C2000 masten die nog ruimte hebben voor extra antennes. Mobiele provi-ders zijn bezig met het plaatsen van meer GSM zendmasten in het grensgebied met Duitsland. Daarmee moet C2000masthet bellen met je mobiel beter worden. Minister Kamp zei dat begin mei in de Tweede Kamer tijdens een debat over de bereikbaarheid van het noodnummer 112 met de mobiele telefoon. Het debat is een gevolg van veel klachten uit platteland regio's zoals Drenthe, Overijssel en Gelderland. In deze provincies zijn gebieden waar helemaal geen signaal is voor de mobiele telefoon. Het noodnummer 112 kan daar ook niet gebeld worden. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

 

In Drenthe zijn op verschillende plaatsen van deze zogenaamde 'witte vlekken'. Voor providers als KPN, Vodafone en T-Mobile bestaat inmiddels ook de mogelijkheid om bestaande C2000 antennemasten voor politie, ambulance en brandweer te gebruiken om er antennes in te hangen.

 

Er zijn in Nederland 300 C2000 masten die nog ruimte hebben voor extra antennes. Zijn collega van Veilgheid en Justitie, Ard van der Steur, kwam met deze mogelijkheid.


Bron: push2talk-portal.com

Bijna 40 procent van de Nederlandse smartphone­gebruikers heeft een muziek­app geïnstalleerd op zijn mobiele toestel. Whatsapp blijft de populairste app, maar verliest aanhang onder tieners. Dat bljkt uit het meest Whatsapprecente kwartaalrapport Dutch Apps Market van onderzoeksbureau Telecompaper.
Gemiddeld gebruiken mensen hun muziek­app 20 dagen per maand, zo blijkt uit het wartaalrapport. Muziek­apps zoals van Spotify, iTunes of Deezer, zijn vooral populair onder tieners. In het afgelopen jaar is het aantal tieners dat minimaal één muziek­app op zijn smartphone heeft geïnstalleerd, gestegen van 59 naar 67 procent.


Veruit de meest gebruikt mobiele app blijft die van WhatsApp. Inmiddels is de chat­app (waarmee sinds kort ook bellen via internet mogelijk is) geïnstalleerd op bijna 9,7 miljoen smartphones in Nederland, ofwel een penetratie van 88 procent eind maart 2015, tegen 82 procent in april 2014.


Hoewel WhatsApp nog altijd aan populariteit wint in Nederland, verliest de app aanhang onder tieners. In de afgelopen zes maanden is het gebruik van WhatsApp in deze leeftijdsgroep met zeven procentpunten gedaald, naar 88 procent in maart 2015. Snapchat groeit geleidelijk aan in populariteit onder Nederlandse smartphone­gebruikers, vooral onder jongeren. De app stond eind maart 2015 op ruim 1,7 miljoen smartphones. Het aantal smartphone­bezitters met Snapchat verdrievoudigde bijna in het afgelopen jaar en kwam aan het einde van het eerste kwartaal uit op en penetratie van bijna 16 procent in alle leeftijdsgroepen. Onder tieners ligt dit percentage veel hoger namelijk op 61 procent.
Bron: Marco Mekenkamp/Connexie Magazine

Het bedrijf Kymeta komt met een platte satelliet antenne, de mTenna, die onder andere de ontvangst van internet signaal voor WiFi in vliegtuigen moet verbeteren. De antenne maakt gebruik van een laag elektro magnetisch meta materiaal dat zich kan richten op een satelliet. Een antenne die communiceert met een satelliet moet zich kunnen richten, waardoor satelliet antennes in radar koepels gestopt worden. Die koepels zorgen voor veel luchtweerstand, iets wat blij vliegen niet heel praktisch is, al zijn die koepels wel steeds platter. De mTenna van Kymeta, een spin-out van Intellectual Ventures, is een antenne die zonder bewegende delen

platteant

toch kan blijven richten op een satelliet. De antenne bestaat uit een laag vloeibare kristallen tussen 2 printplaten of glazen lagen en kan tezamen met een holografisch aanpasbaar elektromagnetisch meta materiaal de Ku en Ka band benaderen, 12-18 GHz en 26,5 tot 40 GHz waardoor nieuwe delen van het spectrum bruikbaar worden om een verbinding mee te leggen. De antenne heeft een diameter van een halve meter tot een meter en is ruim een centimeter dik. Het systeem biedt niet alleen voordelen voor vliegtuigen. Ook boot eigenaren met satellietontvangers kunnen hier gebruik van maken. Het apparaat is ook energie zuinig: het heeft slechts een normale USB aansluiting nodig om te kunnen functioneren. 

Bron: Tweakers.net

radionoorwNoorwegen is het eerste land ter wereld dat een volledige overstap maakt van het traditionele FM signaal naar het digitale DAB signaal. Noorwegen start op 11 Januari 2017 met het uitschakelen van de eerste FM zenders, het uitschakelen gebeurt gefaseerd beginnend in het noorden van het land. Uiteindelijk zal de volledige overschakeling naar DAB voltooid zijn op 13 December 2017. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en moduleert meerdere zenders in 1 signaal. Noorwegen loopt vooruit in het gebruik van DAB, het land is al sinds 1995 bezig met het opzetten van een DAB netwerk.


Tegenwoordig luistert 56% van de Noren dagelijks digitaal. Naast de landelijke zenders zoals NRK zullen ook lokale radiostations overgaan op DAB. Zenders mogen nu nog kiezen of zij gebruik maken van DAB of DAB+, volgens het Noorse Ministerie van Cultuur zullen per 2017 de meeste uitzendingen uitgezonden worden in de DAB+ techniek. In Nederland zijn nog geen plannen tot het opheffen van het FM radio signaal, wel zijn commerciele stations per 1 September 2013 gestart met het uitzenden in DAB+.

Amerikaanse wetenschappers claimen een nieuwe batterij te hebben ontwikkeld die een smartphone in één minuut kan opladen. Ze hopen dat de aluminium batterij de lithium exemplaren gaat vervangen die vandaag de dag te vinden zijn in laptops en mobiele telefoons. De aluminium batterij heeft volgens de onderzoekers niet alleen als voordeel dat het apparaten sneller oplaadt. Het zou ook minder snel vlam kunnen vatten en een stuk milieuvriendelijker zijn dan alkaline batterijen. Daarnaast kun je de aluminium batterij buigen en vouwen. Daarmee is het geschikt voor gebruik in flexibele elektronische apparaten. Het huidige prototype genereert ongeveer twee volt aan elektriciteit. Hongjie Dai, hoogleraar Scheikunde bij de Stanford Universiteit, spreekt in het wetenschappelijke tijdschrift Nature over een doorbraak in de batterij technologie. "We hebben een oplaadbare aluminium batterij ontwikkeld die bestaande opslag apparaten vervangt zoals alkaline batterijen, die slecht zijn voor het milieu, en lithium-ion batterijen, die vlam kunnen vatten. Onze nieuwe batterij vat geen vlam, zelfs niet als je er doorheen boort." Het prototype is meer dan 7500 keer opnieuw opgeladen zonder aan capaciteit te verliezen. Dat is veel meer dan eerdere prototypes die er al na zo'n 100 oplaad beurten de brui aan gaven. Lithium-ion batterijen gaan gemiddeld zo'n 1.000 laad beurten mee. Aldus de Telegraaf, die daarmee weer een totaal gebrek aan rekenkundig inzicht ten toon spreidt. Ik heb even mijn smartphone gepeld en de specificatiess van de batterij bekeken. 7.40Wh, en dat is bij de 3.7V klemspanning dus 2000 mAh. Ofwel: een totaal lege batterij moet gedurende een uur met 2000 mA (2A) geladen worden, als hij 100% efficiency heeft. Dat heeft hij niet; doorgaans wordt met een factor 1,4 gerekend (14 uur laden met 1/10de van de capaciteit). In de praktijk wordt een USB lader gebruikt die 0,5Akan leveren (de meesten althans: soms is het al behoorlijk meer). Het laden duurt dan 2*1,4/0,5=5,6 uur. Dat gaat de nieuwe batterij dus in een minuut opslurpen. Hoeveel stroom gaat daar dan lopen? Met die factor 1,4 moet er dus 2,8 Ah in, 2,8A in 3600 seconden. In 60 seconden is dat dus 60 x zoveel. De hoeveelheid energie die in de batterij gaat, blijft immers hetzelfde. Het moet er alleen in kortere tijd in. In dit geval moet de laadstroom dus 2,8*60 = 168A worden. En dat is geen fout. 168 Ampère. Ik denk niet dat er veel overblijft van je USB stekker. Om van de print sporen maar te zwijgen. Nog leuker wordt het met de accu van een laptop. Die zijn doorgaans rond de 7A/h. Met de factor 1,4 weer in aanmerking genomen, wordt de laadstroom om de laptop in 1 minuut te laden dan 7*1,4*60 = 588 A. Genoeg om de bedrading van je huis te laten smelten. Kortom: leuk verkooppraatje, maar in de praktijk complete onzin. Het laden zal best sneller kunnen dan nu het geval is, maar 1 minuut is om voornoemde redenen niet reëel.
Bron pi4raz.nl

De Amerikaanse defensieorganisatie Darpa heeft IBM een opdracht ter waarde
van 3,45 miljoen dollar gegeven voor de bouw van zelfvernietigende chips. Het Amerikaanse leger wil de chips gaan gebruiken om te voorkomen dat zijn systemen in vijandige handen vallen.
Darpa beschrijft de eisen die het stelt aan zelfvernietigende chips in zijn
vanishing programmable resources-programma. Daarin is te lezen dat dergelijke chips dezelfde prestaties moeten hebben als reguliere elektronica, maar dat ze intern een mechanisme moeten bevatten dat de chips op commando en op afstand onbruikbaar kan maken. Het toepassen van dergelijke chips in bijvoorbeeld wapensystemen moet onder andere voorkomen dat een vijand gevoelige informatie bemachtigt als hij de hand weet te leggen op Amerikaanse wapens. Naast het gebruik in wapentuig
zouden zelfvernietigende chips ingezet kunnen worden in veldsensoren die een groot gebied bestrijken, terwijl ook wordt nagedacht over medische diagnosesystemen en behandeltoepassingen.
IBM heeft aangegeven dat het dergelijke chips kan fabriceren en heeft daarmee een opdracht ter waarde van 3,45 miljoen dollar, omgerekend iets meer dan 2,5 miljoen euro, gekregen. De fabrikant wil cmos-chips een dunne coating meegeven met een glassubstraat dat barst als er via een rf-frequentie een signaal wordt afgegeven. Deze chips zouden vervallen in een poeder van silicium en siliciumdioxide. Wanneer IBM de eerste cmos-chips met een fuse aan het Amerikaanse leger kan leveren, is nog niet duidelijk.

Als het aan onderzoekers van de Duke Universiteit ligt, hoeft u uw telefoon nooit meer (heel ouderwets) met behulp van een snoertje en stopcontact op te laden. De wetenschappers ontwikkelden een apparaat dat wifi-signalen omzet in energie en waarmee uw telefoon dus draadloos kan worden opgeladen. Het apparaat zet microgolven,draadloos om in energie die gebruikt kan worden om de accu van uw telefoon of andere kleine elektronische apparaten op te laden. Het apparaat werkt ongeveer net zo als een zonnepaneel dat energie uit licht omzet in elektriciteit. Alleen gebruikt dit apparaat heel andere energiebronnen: onder meer signalen van wifi en satellieten. Net als de zonnepanelen weet het apparaat een efficientie van zo n 37 procent te behalen. De onderzoekers maakten voor de ontwikkeling van het apparaat gebruik van metamaterialen: structuren die verschillende vormen van energie die opgeslagen zit in golven, op kunnen vangen en voor praktische doeleinden kunnen inzetten. Met enkele aanpassingen zou het mogelijk moeten zijn om het energie-verzamelende metamateriaal in een telefoon in te bouwen.
De telefoon zou dan op het moment dat deze niet gebruikt wordt, draadloos op kunnen laden. Ons onderzoek laat een simpele en goedkope manier zien om elektromagnetische energie te verzamelen,stelt onderzoeker Steven Cummer.
Het mooie van het ontwerp is dat de basale bouwblokken zelfvoorzienend zijn en elkaar aanvullen. Men kan simpelweg meer bouwblokken toevoegen om de hoeveelheid verzamelde energie te vergroten.
Bron:Scientias.nl